Tips

Onderstaand vind je een aantal nuttige tips die je kunnen helpen om afval gemakkelijker te scheiden. Heb je zelf een goeie tip? Stuur deze dan in via het formulier onderaan de pagina. De leukste tips nemen we op op de website.

Afval scheiden begint in de keuken

PMD-pedaalemmer

Gebruik je gewone pedaalemmer in de keuken om plastic-, metaalverpakkingen en drankenkartons in te verzamelen in plaats van restafval.  Als je  je afval scheidt heb je namelijk nog maar heel weinig restafval over.  Bestem een klein emmertje met deksel voor het restafval.  Deze kan je bijvoorbeeld in het gootsteenkastje zetten.

 

Afval scheiden begint in de keuken

GFT-bakje

Zet een bakje op, of in de buurt van het aanrecht voor je groente- en fruitafval en etensresten.  Doe er een composteerbaar (biologisch) afvalzakje in. Deze zijn te koop bij de meeste supermarkten en mogen met inhoud en al in je groene mini-container of in de gft-verzamelcontainer.  Een dichtgeknoopte zakje neem je gemakkelijk mee om in de juiste bak te deponeren.  Zo’n 1.200 ton Groente- en fruitafval belandde in 2017 nog bij het restafval en werd verbrand. En dat is jammer, want van GFT dat gescheiden is ingezameld wordt compost gemaakt. Dit wordt door boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren.

Durf NEE te zeggen

Durf NEE te zeggen… Gooi jij reclamefolders altijd gelijk weg? Plak dan een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker op je brievenbus. Dat scheelt zo’n 1.700 folders per jaar! En wist je dat je de reclamefolders ook via een app of website kunt inzien? De sticker kun je ophalen bij gemeente Albrandswaard of aanvragen via neeneeneeja.nl.

Gooi geen geld weg

Jaarlijks gooien we bijna 50 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 150 euro per persoon en dat is veel geld. Koop en kook daarom wat bewuster en let op je portiegrootte. En als je wat over hebt van je avondeten, eet dat restje dan de volgende dag als lunch!

De Kringloopwinkel

Bij de kringloopwinkel krijgen afgedankte spullen een tweede leven. Ben je ergens op uitgekeken, zoek je een leuk cadeau of mooi stuk voor in huis voor niet teveel geld? Ga dan eens naar een kringloopwinkel. Zie hier de mogelijkheden in Albrandswaard.

Delen en lenen

Hoe vaak gebruik jij je boormachine, biertap of partytent? Dit soort spullen heb je meestal maar een paar keer per jaar nodig. De rest van de tijd nemen ze ruimte in in je schuur of op zolder. Dit soort spullen kun je beter lenen en uitlenen! Kijk hiervoor eens op www.peerby.nl.

Verschillende afvalbakken

Maak in je schuur, garage of andere geschikte ruimte verschillende afvalbakken in verschillende kleuren; iedere categorie een eigen kleur. Zo wordt het makkelijker om afval te scheiden.

Goed boodschappen doen

Doe je boodschappen, let dan op de verpakking. Producten die en in karton en in plastic verpakt zijn, kun je beter laten staan. Koop producten waar statiegeld op zit. Zo voorkom je afval en breng je het terug naar de supermarkt.

Broodtrommel

Neem niet iedere ochtend een boterhamzakje mee naar je werk, maar schaf één keer een goede broodtrommel aan. Dat scheelt veel plastic afval.

Haal alles eruit wat erin zit

Maak al het afval zo plat mogelijk. Zo kun je meer afval in de prullenbak kwijt, hoef je minder vaak naar ondergrondse container en maak je het jezelf minder moeilijk om afval te scheiden. Kijk ook op www.zuivelpak.nl en haal alles eruit wat erin zit!

Tip insturen