“Afval scheiden is goed voor milieu en portemonnee”

Interview met Wethouder Jacqueline de Leeuwe

Doe ook mee!

De overheid wil in 2020 75 procent van het afval scheiden. Omgerekend, betekent dit de helft minder restafval per inwoner per jaar in Albrandswaard: van 204 kg naar 100 kg. Het lijkt een grote opgave, maar met een paar kleine maatregelen in de keuken maak je een goede start. Afval scheiden is geen idealisme, maar noodzaak. Daar zijn drie redenen voor:

  • Minder restafval betekent minder afval verbranden en dus minder CO2-uitstoot;
  • Afval dat je kunt scheiden, is geen afval maar grondstof en kan worden gerecycled;
  • Door met z’n allen afval te scheiden, zorgen we ervoor dat de jaarlijkse afvalstoffenheffing ook de komende jaren betaalbaar blijft.

Afval scheiden is dus goed voor het milieu en je portemonnee!

 

Slechts 12 procent van wat nu in het restafval terechtkomt, is ‘echt’ afval”, steekt wethouder Jacqueline de Leeuwe van wal. “Dat betekent dat ruim 80 procent van het afval dat nu in de prullenbak verdwijnt, geen afval is. Wist je dat papier tot zeven keer opnieuw kan worden gebruikt en glas zelfs oneindig kan worden gerecycled? We verbranden onnodig goede grondstoffen. Dit kost niet alleen veel geld, maar is door de vrijkomende CO2-uitstoot ook nog eens heel slecht voor het milieu. Dat kan zo niet langer. Daarom maakt gemeente Albrandswaard zich de komende jaren hard om optimaal afval te scheiden, maar hiervoor hebben we wel de hulp van onze inwoners nodig.”

 

Steeds makkelijker

De afgelopen jaren heeft de gemeente meerdere maatregel scheiden, scheelt het heel veel. Afval scheiden wordt op alle vlakken steeds makkelijker, ook op het afvalscheidingsstation (milieustraat). Onze collega’s ter plaatse helpen je daar graag bij. Het grofvuil wordt tegenwoordig tot 88 procent gescheiden. Daar zijn we heel trots op.”

 

Goede gewoonte

“Afval scheiden is even wennen en vraagt om kleine aanpassingen in onze dagelijkse routine”, legt wethouder De Leeuwe uit. “We moesten begin 2016 ook wennen dat we geen plastic tasjes meer kregen in de winkel. Nu neemt iedereen een eigen boodschappentas mee. Het is een kwestie van doen en na verloop van tijd wordt het een gewoonte. Een goede gewoonte, want we dragen ermee bij aan een schone en verantwoorde samenleving. Bovendien voorkomen we dat de afvalstoffenheffing in de toekomst hoger wordt. Fijne bijkomstigheid is dat de vuilniszak zo goed als leeg blijft, dus je hoeft het vuil niet meer zo vaak buiten te zetten.”

 

Help je mee?

“Afval scheiden doe je niet alleen. Ik wil onze inwoners vragen om mee te helpen. Scheid je nog geen afval? Begin dan met één of twee afvalgroepen, zoals papier en glas. Gaat dat je goed af? Breid het afval scheiden dan uit. Je kunt gewoon in je eigen keuken beginnen, op de manier zoals je zelf wilt. Op deze website lees je leuke weetjes en handige tips en trucs. Ontdek hoe makkelijk het is om afval te scheiden.” Wethouder De Leeuwe besluit: “Als we met z’n allen de schouders eronder zetten, gaan we onnodige verspilling tegen, zorgen we ervoor dat de kosten laag blijven én dragen we bij aan een beter en schoon Albrandswaard. Dat willen we toch allemaal?”